top of page
Foto van schrijverGarage Vermeer & Kersten

Alles wat je moet weten over de tolwegen in Italie.

Bijgewerkt op: 27 sep.

Autovakanties naar het buitenland. Auto inladen en gaan. Waar we in Nederland weinig tolwegen kennen is dat in Italië anders. Welkom in de wereld van de Autostrada, telepass en tolpoorten.


Reizen naar Italië met de auto.

Als er een land is waar we massaal met de auto naartoe gaan op vakantie is het la Bella Italia. Van het Gardameer tot Toscane. Wij Nederlanders rijden er maar al te graag naartoe. Als je in dit land komt, kom je al gauw in contact met de autostrada, de bekende tolweg. Want die kan wel wat uitleg gebruiken. Er zijn namelijk wel wat dingen waar je op moet letten.


Tolwegen in Italie. Hier moet je op letten.

De tolweg in Italië kun je perfect herkennen aan de groene accenten op de borden. De autostrada zoals deze heet is een systeem van papiertjes, cash geld, tolpoortjes en werkt niet zo georganiseerd als dat je wellicht zou hopen. Daarom goed om dit uit te leggen zodat je goed voorbereid op reis kan.


Verschil tussen Autostrada en de strada stratale.

De autostrada, die je kunt herkennen aan de groene accenten is de snelweg zoals je deze in Nederland herkent. Daarentegen hebben de Italianen ook nog de strada stradale, de Italiaanse N-wegen. Het verschil? In Nederland mogen we vaak 80 op deze wegen, terwijl deze in Italië vaak de maximumsnelheid hebben van 110 kilometer per uur. Voor de Strada Stratale (SS) betaal je geen tol.


Het systeem van de autostrada werkt eenvoudig. Bij het tolpoortje pak je een fysieke ticket en je kan door de poort rijden. Bij het verlaten van de snelweg kom je bij de tolpoort, steek je de fysieke ticket in en kun je betalen. Vervolgens kun je je weg weer vervolgen.


tolwegen Italie autostrada tolpoorten betalen

Het juiste tolpoortje kiezen, heel belangrijk.

Je kunt namelijk bij de uitgang een hoop verschillende tolpoorten kiezen. In bovenstaande foto zie je alle opties die de Autostrada biedt. Van Telepass tot cash geld. En dan kom je gelijk op het volgende punt. Telepass, wat?


Telepass, heb ik dat nodig?

Telepass is het systeem dat Italianen gebruiken om automatisch gefactureerd te worden. Dit is een handig kastje in de auto die iedere keer dat het langs een poortje rijdt wordt gefacatureerd Als vakantieganger is het niet nodig om deze aan te schaffen maar kun je eenvoudig betalen bij de andere poortjes.


Let hierbij ook goed op wanneer je een auto gaat huren in Italië.


"Pinnen alstublieft" dat is een risico op de tolwegen in italie.

Waar we in Nederland gewend zijn te pinnen op iedere plek is dat in het buitenland niet overal zo. Zo kun je bij veel tolweg poortjes niet betalen met je pinpas. Anno 2024 kan dat bij steeds meer plekken, maar nog zeker niet overal.


Hoe kan ik het beste betalen?

Het beste kun je wat cash geld op zak hebben voor de zekerheid en een credit card is een ideale uitkomst. Vooral op de tolwegen van Italie. Je wil niet in de rij staan en niet kunnen betalen. Dat levert niet alleen een hoop ongemak, maar ook een boete op.

tolpoorten tolwegen italie autostrada

Kort samengevat, zo ga je goed voorbereid op reis naar Italië.

de autostrada is een handig systeem om van A naar B te komen, maar wanneer je voor het eerst deze kant op gaat vergt het nog wat uitleg. Daarom is het handig om te weten hoe deze tolpoorten werken.


Je betaalt er idealiter met credit card of cash geld. Bij sommige tolpoorten kun je ook met je pinpas betalen of met je telefoon.


Ga je goed voorbereid op reis? Plan dan vooral even een vakantiecheck! Dan weet je het 100% zeker!

Comentarios


bottom of page