top of page
Foto van schrijverGarage Vermeer & Kersten

Hoe lang gaan all season banden mee? Een eerlijk antwoord.

All season banden, de perfecte tussenoplossing als je het ons vraagt. Maar zit er eigenlijk verschil tussen de levensduur ten opzichte van zomer- of winterbanden? Wij leggen het voor je uit!


All season banden, de voordelen ervan.

All season banden, misschien heb je er nog nooit van gehoord maar erg praktisch zijn ze zeker! Hier een klein stukje over de voordelen van all season banden.


Ze bieden niet alleen grip onder verschillende weersomstandigheden, maar zorgen er ook voor dat er geen noodzaak is van het wisselen tussen zomer- en winterbanden. Dit laatste is nog vaak een doorn in het oog van autobezitters die wisselen van zomer naar winterset of andersom. Telkens een set zomer of winterbanden omwisselen gaat ook niet in de koude kleren zitten.


De all season band is daarvoor een perfecte tussenoplossing. Wel is het goed om de kanttekening hierbij te plaatsen dat een winterband altijd in winterse condities beter presteert dan een all season band. Voor de zomerbanden geldt dit net zo in de zomermaanden.


De voordelen van all season banden opgesomt:

  • Prima resultaten in alle weersomstandigheden

  • Niet hoeven switchen tussen zomer- en winterset

  • Voordelige oplossing

Bandenwissel all season banden

Hoe lang gaan all season banden mee?

Hoe?lang gaan all season banden mee? het oog op duurzaamheid en presteren goed onder verschillende weersomstandigheden. Dankzij deze flexibiliteit is het dan ook logisch dat je jezelf afvraagt: Hoe lang gaan all season banden mee?


All season banden gemiddeld tussen de 50.000 en 70.000 kilometer mee. Deze schatting kan variëren afhankelijk van diverse factoren zoals rijgedrag, onderhoud en de kwaliteit van de banden. Je snapt natuurlijk wel dat wanneer je rijstijl erg sportief is, de slijtage sneller en groter is. Daarom is een gemiddelde een graadmeter maar geen houvast.


Factoren die de Levensduur Beïnvloeden

In tegenstelling tot onze oosterburen mag er vanaf 1 november t/m 15 april enkel met winterbanden gereden worden. Dit in verband met de verkeersveiligheid. All season banden zijn natuurlijk perfect voor alle weertype maar een winterband is specialist als het aankomt op sneeuw, ijzel en glad wegdek. Niet voor niets dat de Oostenrijkse wet- en regelgeving dit voorschrijft. Winterbanden moeten ook voorzien zijn van het sneeuwvlok icoon of M+S indicatie om als winterband te mogen gelden.


Goed dat je hierbij dus oplet welke banden je onder je auto hebt. Een all season band kan dan voordelig lijken en je mag deze met sneeuwvlok icoon zien als winterband in Duitsland, in Oostenrijk gelden die regels niet.


Bandenstapel voor bandenwissel all season banden

Hoe lang gaan all season banden mee en is er verschil met zomer- en winterbanden?

Een all season band is geen flexibel orgaan dat in de zomer vergelijkbaar is met een zomerband en in de winter vergelijkbaar is met een winterband. Het is een mooie mix van beiden maar daarmee zijn er dus wel verschillen, ook in slijtage. Doordat all season banden een ander soort samenstelling van het rubber heeft slijt deze sneller dan een zomerband in de zomer. Het is dan in onze optiek ook al interessant om te switchen van all season naar een seizoen specifieke bandenset wanneer je meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt.


Daaronder is het interessant om met een all season band te rijden. Let wel op: In Nederland kun je met een all season band makkelijk overal rijden terwijl dit in het buitenland echt anders is. Check daarom ook wanneer je op vakantie gaat naar Duitsland of Oostenrijk of het interessant is om te switchen naar een winterband of zomerband.


Tekenen van slijtage: Wanneer is het tijd voor vervanging?

Het is cruciaal om regelmatig je all season banden te inspecteren op tekenen van slijtage. Hier zijn enkele graadmeters om te zien of het tijd is voor nieuwe banden:

  • Profieldiepte: Controleer regelmatig de profieldiepte. Als het profiel tot aan het slijtage-indicatormerk is afgenomen, is vervanging nodig. Een minimum van 1,6 mm aanhouden is noodzaak.

  • Slijtage ongelijkmatigheid: Ongelijkmatige slijtage, zoals aan één zijde van de band, kan duiden op uitlijningsproblemen en vereist aandacht.

  • Zichtbare Schade: Inspecteer op zichtbare schade, zoals scheuren, bulten of andere tekenen van degradatie. Ernstige beschadigingen vereisen onmiddellijke vervanging. We schreven er zelfs een blog over in welke gevallen je zelf actie kunt ondernemen. Lees em hier!


De juiste band begint bij een goede garage. Wij helpen je weer veilig de weg op!





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page