top of page
Foto van schrijverGarage Vermeer & Kersten

Hoe vaak moet je je airco bijvullen? De tip van ons!

Je airco bij laten vullen, hoe vaak en wanneer? Logische vraag. Vooral wanneer er niets mis lijkt met je airco. Toch is het handig om te weten wanneer je het onderhoud ervan moet inplannen.





De verschillende scenario's om je airco bij te vullen.

Je airco is een essentieel stukje techniek waar we inmiddels zo aan gewend zijn, dat we niet meer weten hoe het vroeger ging: ARKO (Alle Ramen Kunnen Open).


Met die nieuwe techniek hebben we al heel wat zomerdagen in comfort doorgebracht of was het een stuk makkelijker om je ramen te ontwasemen in de winter.

Dat je deze techniek graag op orde wil hebben, is natuurlijk logisch. Maar wanneer moet je nu je airco laten bijvullen? Hieronder hebben we de meest voorkomende scenario's voor je op een rij gezet:

  • Je airco werkt niet naar behoren

  • Je airco werkt niet

  • Je airco werkt heel goed, je weet alleen niet wanneer deze onderhoud nodig heeft.



Interieur airco check Tesla Model S

Scenario 1: Hoe vaak moet ik mijn airco bijvullen wanneer deze goed werkt?

Zelfs als je airco perfect lijkt te werken, is het verstandig om deze regelmatig te laten controleren. Experts raden aan om je airco minstens eens in de twee tot drie jaar na te laten kijken .


Dit zorgt ervoor dat het systeem efficiënt blijft draaien en voorkomt dat je ineens zonder koeling komt te zitten op warme dagen. Tijdens deze check-up regelen we alles voor je: we controleren de druk, checken op lekkages en vullen het koelmiddel aan waar nodig. Ook het interieurfilter wordt, indien nodig, vervangen. Dit voorkomt onaangename geurtjes in de auto en zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit optimaal blijft .


Met het bijvullen van je airco middels een airco-check houden we jouw systeem in topvorm. Zo hoef je je geen zorgen te maken en kun je zonder problemen genieten van een koele bries, zelfs op de heetste zomerdagen.



Airco apparaat Bosch Car Service in werkplaats

Je airco werkt niet naar behoren. Zo merk je dat.

Wanneer je airco niet meer naar behoren werkt, merk je dat vaak meteen. Misschien wordt het niet koud genoeg in de auto of duurt het lang voordat de temperatuur zakt.


Dit kan duiden op verschillende problemen, zoals een koelmiddel tekort, een defecte compressor of elektronische storingen . Hoe dan ook, het is belangrijk om dit direct te laten checken. Wachten kan leiden tot grotere problemen en mogelijk kostbare reparaties.


Bij Garage Vermeer & Kersten nemen we altijd een kijkje onder de motorkap om precies te zien wat er mis is. Misschien is het een kleinigheidje, zoals een kleine lekkage, of iets groters zoals een kapotte compressor.


Gelukkig zit je met ons team van specialisten altijd goed, en checken we dit soort zaken grondig tijdens een grote beurt of apk keuring.


Hoe vaak je airco bijvullen met een kapotte airco? Niet. Eerst onderhoud!

Als je airco helemaal niet meer werkt, dan is bijvullen natuurlijk niet genoeg.

Het is cruciaal om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen voordat er nieuw koelmiddel wordt toegevoegd. Dat doen we met de uitleesapparatuur van Bosch.


Dit kan variëren van een lege koelmiddeltank tot een defect onderdeel. In sommige gevallen kan het nodig zijn om het gehele systeem te repareren of onderdelen te vervangen, zoals de compressor of condensor .


Bij Garage Vermeer & Kersten zorgen we ervoor dat jouw airco weer als nieuw functioneert.


We legen eerst het oude koelmiddel en voeren een uitgebreide druktest uit om lekkages en mankementen op te sporen.


Pas daarna vullen we de airco opnieuw met koelmiddel. Zo weet je zeker dat je airco weer in topconditie is.






Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page