Een rustig ritje naar werk en plotseling hoor je dat vervelende piepgeluid wanneer je remt. Moet je je dan zorgen maken? Waar komt het vandaan en vooral: Hoe kom je hiervan af?
Wat is het verschil tussen normaal remgeluid en abnormaal remgeluid?
Dat remmen piepen is niet gelijk iets om je zorgen over te maken. Er is namelijk een verschil tussen abnormaal remgeluid en normaal remgeluid. Belangrijk is natuurlijk om te weten wanneer je je zorgen moet maken en wanneer juist niet.
Wanneer is remgeluid normaal?
Onder normaal remgeluid verstaan we remgeluid waar je je niet direct zorgen om hoeft te maken. Het kan zijn dat je remmen piepen bij lage snelheden. Logisch dat je denkt dat er iets mis is met je auto, maar dit is niet per definitie het geval.
Het heeft namelijk te maken met het contact tussen de remschijven en de remblokken. Vaak kun je met een keer wat harder remmen deze piep eruit halen, waardoor je weer comfortabel rijdt.
Wanneer is remgeluid abnormaal?
Abnormaal remgeluid is wanneer je continu last blijft houden van deze nare piep. Je merkt het telkens wanneer je moet remmen voor een stoplicht bijvoorbeeld. Een ander signaal dat je remgeluid abnormaal is, is wanneer het remgeluid enorm hard en schril is. Dat is een goede indicator om te weten dat het niet in orde is met je remmerij.
Wat is de oorzaak van piepende remmen?
Het kan natuurlijk aan verschillende factoren liggen dat je remmen piepen. De meest voorkomende oorzaken van piepende remmen zijn:
Slijtage van de remblokken
Een van de meest voorkomende factoren van piepende remmen is slijtage van de remblokken. Alles wat gebruikt wordt slijt op den duur, dus ook je remmen.
Op remblokken zit een stuk metaal ingebouwd, de slijtageindicator. Door de slijtage van de remblokken, maken deze contact met de indicator. Het contact tussen de slijtage indicator en de remblokken zorgt voor het piepend geluid.
Omdat dit de meest voorkomende oorzaak is van piepende remblokken is het zaak er op tijd bij te zijn wanneer je remblokken slijten. Goed onderhoud verdient dan zichzelf terug.
Vochtophoping in de remmen
Vochtophoping in de remmen is een andere veelvoorkomende oorzaak van piepende remmen. Vaak wanneer we de wintermaanden ingaan is dit iets wat veel voorkomt. Door de vochtige weersomstandigheden gaat vocht zich ophopen op de remmen wat voor piepen kan zorgen. Wanneer het na een aantal keer niet weggaat, is het voor veel mensen een indicatie dat de remblokken versleten zijn. Dit is dus niet het geval. Vochtophoping kan zich ook voordoen bij het langdurig stilstaan van auto's.
Het gaat na een korte periode vaak weer weg, bijvoorbeeld door een keer flink te remmen. Hierdoor zijn de remblokken wat meer op temperatuur en gaat de piep weg.
Oververhitting van de remblokken
In de racerij heel normaal, op de straat wat minder: Remmen met hoge snelheden. Je denkt misschien nu dat dit abnormaal klinkt maar het komt vaker voor dan dat je zou denken.
Door het remmen met hoge snelheden komt er enorm veel hitte vrij. Omdat de hitte niet weg kan gaan de remmen uitzetten. Daardoor kunnen remmen tijdelijk gaan piepen. Het is dan van belang je auto eventjes af te laten koelen. Niet alleen heb je dan waarschijnlijk te hard gereden, doorrijden met te hete remblokken kan vergaande gevolgen hebben voor je auto. Bijvoorbeeld het kromtrekken van je remschijven.
Remstof en vuil
Stof en vuil, een duveltje uit een doosje. Want bij piepende remmen gaan er flink wat alarmbellen rinkelen. Daarom is dit de laatste in het rijtje. Want wanneer je remblokken niet zijn versleten, je hebt niet met hoge snelheden geremd en het is ook geen vochtig weer, wat is het dan wel?
Grote kans dat je last hebt van remstof en vuil tussen je remblokken en remschijven. Door het remmen blijft er soms remstof hangen, die door de wrijving kan zorgen voor piepende remmen.
Hoe kom ik van piepende remmen af?
Nu je snapt wat het verschil is tussen normaal en abnormaal remgeluid en je hebt kunnen lezen welke verschillende oorzaken piepende remmen kunnen hebben, wil je namelijk graag van dit irritante geluid af. Dit kun je eraan doen:
Goed en regelmatig onderhoud: Je wil geen remblokken of remschijven die door en door zijn. Onze specialisten kijken bij onderhoudsbeurten natuurlijk of je remblokken en remschijven versleten zijn.
Een keer goed remmen: Zoals je las, kan dit bij vochtige weersomstandigheden nog wel eens de piep verhelpen doordat de remmen op temperatuur moeten komen.
Plan online een afspraak om de piep te verhelpen: Mocht je nu echt niet weten hoe je van die piepende remmen afkomt. Plan dan online een onderhoudsbeurt in, en wij helpen je weer veilig de weg op!
Conclusie
Piepende remmen zijn een doorn in het oog voor veel mensen. Het is een irritant geluid en vaak weet je niet hoe je er vanaf komt. Voor piepende remmen zijn er verschillende oorzaken:
Versleten remblokken
vochtophoping
oververhitting
ophoping van vuil en remstof
Alles valt en staat met goed onderhoud. Plan daarom online je afspraak en in en voorkom piepende remmen.
Comments